Terug naar kennis overzicht

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van alternatieve financiering voor ondernemers. Factoring is eveneens een vorm van debiteurenfinanciering. Door gebruik te maken van factoring krijgen bedrijven hun facturen direct betaald. In deze blogpost leggen we je uit wat factoring precies is, evenals de voor- en nadelen.

In deze blog

Factoring betekenis

Als ondernemer heb je er vast wel eens mee te maken gehad: jouw diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft jouw factuur nog steeds niet betaald… Factuurtermijnen van 60 tot 90 dagen zijn – vooral bij grote bedrijven – nog steeds meer regel dan uitzondering. Het kan weleens voorkomen dat je eigenlijk niet langer wilt wachten op de betaaltermijn van jouw klant of opdrachtgever. Uit onderzoek blijkt zelfs dat meer dan de helft van de facturen te laat wordt betaald. Factoring kan in zo’n geval uitkomst bieden voor het verbeteren van jouw cashflow!

Met factoring verkoop je jouw openstaande facturen aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt direct, vaak binnen 24 uur, je facturen. Dit is ongeacht de betalingstermijn. Het factoringbedrijf neemt het debiteurenrisico van je over en zal de facturen vervolgens innen bij je klanten. Met factoring hoef je dus niet langer te wachten en beschik je direct over jouw zuurverdiende centen. Zo kan je weer focussen op datgene wat er echt toe doet: ondernemen!

Waarom is factoring zo interessant voor ZZP’ers en MKB’ers?

Voor MKB-bedrijven is het steeds moeilijker om bij een bank geld te lenen. Kleine kredieten leveren banken namelijk nauwelijks iets op. Het MKB gaat daarom steeds meer op zoek naar non-bancaire, alternatieve financiering. Bij kredieten tot 250.000 komt al 20% van een alternatieve financier. Factoring is een populaire vorm van alternatieve financiering voor MKB’ers en ZZP’ers, omdat je het snel in gang kunt zetten en het relatief weinig voorwaarden heeft.

Hoe werkt factoring precies?

Het factoring proces is afhankelijk van de factoringmaatschappij. Ook bestaan er verschillende soorten factoring:

  • Traditionele factoring. Bij deze vorm wordt de gehele debiteurenportefeuille overgedragen aan een factoringmaatschappij.
  • American factoring. Bij American factoring kun je facturen per stuk verkopen aan een factoringbedrijf.
  • Dutch factoring. Voldaan biedt als enige Dutch factoring aan. Hierbij bepaal je altijd zelf wanneer, welke en hoeveel facturen je wilt verkopen. Wij zijn transparant en rekenen geen verborgen kosten.

Lees meer over de verschillende vormen van factoring in onze blogpost over soorten factoring.

Een aantal voordelen van factoring op een rijtje

Factoring wint enorm aan populariteit, met name bij de ruim 1 miljoen ZZP’ers en MKB’ers in Nederland. Maar wat zijn nou precies de voordelen? We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Een goed factoringbedrijf biedt je de volgende voordelen:

Nooit meer wachten op jouw zuurverdiende centjes.

Een factoringmaatschappij betaalt direct je factuur. Zo staat bij Voldaan jouw geld binnen 24 uur gegarandeerd op jouw rekening. Dit zorgt voor een gunstigere cashflow en verbetert je liquiditeitspositie. Ook ben je verzekerd tegen het risico van wanbetaling.

Geen omkijken meer naar jouw debiteuren en debiteurenbeheer.

Wij dragen de volledige risico’s van laat- of wanbetalers. Zo hoef je niet langer achter jouw eigen geld aan. Op deze manier kun je je richten op ondernemen.

Wij vragen geen jaarcijfers, borgstelling of andere garanties.

Factoring kent relatief weinig voorwaarden als je het vergelijkt met andere vormen van alternatieve financiering. Zo hoef je geen jaarcijfers te overleggen of garanties te geven. Daarom ben je als starter ook welkom bij Voldaan.

Wij houden het graag eenvoudig.

Met de Voldaan app kun je gemakkelijk jouw facturen insturen. We maken factoring eenvoudig voor iedere ondernemer.

Een dagelijks opzegbaar contract.

Bij Voldaan zit je nergens aan vast. Je loopt dus geen risico.

De nadelen van factoring

Dat factoring diverse voordelen heeft, is inmiddels wel duidelijk. Maar net als bij andere zakelijke financieringen zijn er ook een paar nadelen.

Een factoringbedrijf krijgt inzicht in jouw facturen.

Kies daarom altijd voor een betrouwbare factoring partner!

Het kan zijn dat je factuur niet wordt overgenomen.

Een factoringbedrijf checkt de kredietwaardigheid van je klanten. Het is daarom mogelijk dat je factuur niet wordt overgenomen. In dat geval zul je alsnog moeten wachten op jouw geld. Bekijk hier de spelregels van Voldaan.

Aan het gebruik van factoring zitten (natuurlijk) kosten verbonden.

Een factoringmaatschappij vraagt een vergoeding voor het overnemen van je facturen. Voor die kosten ben je wel direct ontzorgd van jouw debiteurenbeheer.

Het verkopen van jouw factuur eerst uitproberen? Dat kan!

Elke ZZP’er en MKB’er kan zich bij Voldaan voor factoring aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Wij beoordelen jouw aanvraag binnen 24 uur. Daarna kan je direct aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit ten slotte nergens aan vast, want het contract is dagelijks opzegbaar.

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen